matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uzasadnij
ws:
uzasadnij ,że nie istnieje trójkat , w którym stosunek wysokosci jest równy 1:4:5
17 cze 08:34
Jerzy:
wysokośći: h, 4h, 5h i odpowiednie boki , na które padają : a,b,c
1
ah = 4hb ⇔ b=
a
4
1
ah = 5hc ⇔ c =
a
5
z własności trójkąta : a < b + c
1
1
9
a <
a +
b =
a
4
5
20
9
czyli: a <
a − sprzeczność
20
17 cze 10:06