matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole trójkąta
ADAM:
wyznacz pole trójkąta równobocznego o wysokości 8
√
3
5 sty 21:11
zosia:
a
√
3
wysokość w trójkącie równobocznym:h=
.więc:
2
a
√
3
=8
√
3
⇒a
√
3
=16
√
3
⇒a=16
2
5 sty 21:17
zosia:
a
2
√
3
P=
=64
√
3
4
5 sty 21:20