Zadanie z rachunkiem prawdopodobieństwa
daniell: Na parterze 6−piętrowego biurowca do windy wsiadły cztery osoby. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że każda osoba wysiadła z windy na innym piętrze.
Błagam o pomoc!
5 sty 20:54
Eta:
IΩI= 6*6*6*6= 6
4
zd. A −−− każda osoba wysiadła na innym piętrze
zatem:
pierwsza osoba ma do wyboru jedno z 6 pięter
druga już tylko jedno z 5 pięter , trzecia jedno z 4 pięter
a czwarta jedno z pozostałych 3 pięter
z reguły mnożenia; IAI= 6*5*4*3
dokończ......
6 sty 01:43
daniell: baaaaardzo dziękuję
6 sty 02:46