matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole rombu
ADAM:
jedna z przekątnych rombu ma 12 pole wynosi 96 oblicz bok rombu?
5 sty 20:47
Eta:
a −−− dł. boku rombu e, f −−− długości przekątnych
1
P=
e*f
2
to 6*f= 96 => f= 16 i e = 12 −−− dane z zad z tw. Pitagorasa a
2
=(
1
2
e)
2
+ (
1
2
f)
2
dokończ.... odp;
a=10
5 sty 20:57