pochodna cząstkowa
scxez: Czy mógłby mi ktoś rozpisać to zadanie X =A(A−B) sumę pochodnych cząstkowych po A i po B
bo nie ogarniam jak zrobić : ) Będę wdzięczny
15 cze 23:43
Bogdan:
| | 7 | | x | |
wyznacz pochodne: f(x) = |
| oraz g(x) = |
| |
| | 7 − x | | x − 7 | |
15 cze 23:47
zef: Licząc pochodną po jednej zmiennej, przykładowo "A" to resztę traktujesz jako stałe i
postępujesz tak jakby to były zwykłe liczby.
15 cze 23:48
scxez: Wyszło mi 7(7−x2) a gx = −7(x−72) W LICZNIKU 7 i −7 bo coś słabo widać
15 cze 23:51
zef: Obie dobrze, to teraz swoje zadanie możesz zrobić.
15 cze 23:53
scxez: Wyszło! Dziękuje
15 cze 23:55