Pochodne cząstkowe pomocy!!!
Jola: POCHODNE CZĄSTKOWE:
f(x,y) = 2x
2y
3−3xy
wytłumaczy mi ktoś jak obliczyc pochodną po x i po y?
15 cze 23:06
azeta: to bardzo prosty zabieg
liczy się to w ten sposób, że licząc pochodną po x − drugą zmienną traktujesz jako stałą
jest to analogiczne jak przy funkcji jednej zmiennej, tyle że tutaj nasza stała jest inną
literką −y, nie liczbą.
pochodną po y liczymy identycznie, z tą różnicą, że zmienną x traktujemy jako stałą.
15 cze 23:10
zef: f'(x)=4xy3−3y
f'(y)=2x23y2−3x
15 cze 23:32