Dla jakich wartosci parametru m i n wielomian W(x)..
Jedynka: Dla jakich wartosci parametru m i n wielomian W(x) = x3 + mx2−5x +n jest podzielny przez
dwumian x+2 a przy dzielenieu przez x+1 daje reszte 8 znajdz pierwiastki tego wielminanu
Troche to ogaraniam ale i tak wynik wychodzi z kosmosu BLAGAM O POMOC
15 cze 23:00
6latek: W(−2)=0
W(−1)=8
15 cze 23:02
Jedynka: Teraz zauwazyłem gdzie mam bład .To zadanie jest dosc długie wiec jak komus sie nie chce to
pisac to chociasz prosiłbym wynik
15 cze 23:02
aceton: mi wyszłO
m=−73
n=573
15 cze 23:06
Jedynka: mi wyszło m=9 i n=−7
a skracałes wczesniej ?
15 cze 23:07
aceton: Poprawka
m=−2
n=6
15 cze 23:08
6latek: W(−2)= (−2)3+m*(−2)2−5*(−2)+n =0
W(−2)= −8+4m+10+n=0
4m+n=−2
W(−1)= (−1)3+m*(−1)2−5*(−1)+n=8
W(−1)= −1+m+5+n=8
m+n= 4
{4m+n=−2
{m+n=4
Rozwiaz ten uklad i wyznacz m i n
15 cze 23:09
Jedynka: mi to wszyło tak
−8+4m +10+n
−1+m+5+n
po skróceniu
4m+n+10
m+n−4
−2m −n−5
m+n−4
m=9
n=−7
15 cze 23:14
6-latek : m=4−n z 2 równania
4*(4−n)+n= −2
16−4n+n=−2
−3n=−18 n=6
m= 4−6=−2
Dostajesz wielomian w postaci
W(x)= x3−2x2−5x+6
Jeden pierwiastek już masz x=−2
(x3−2x2−5x+6):(x+2) =
Podziel to dostaniesz równanie kwadratowe którego pierwiastkami sa x=1 lub x=3
15 cze 23:27