calka
Benny:

Obliczyć pole obszaru ograniczonego dwoma okręgami:
x
2−2
√3x+y
2=0 oraz x
2+y
2−2y=0
Jakoś na współrzędnych biegunowych to?
15 cze 22:59
g:

A może bez całkowania.
Wyznaczyć punkt B, długość d, kąty α i β i pola dwóch kawałków.
Ale pewnie trzeba całkować.
15 cze 23:25
Benny: W poleceniu nie ma nic o całkach, ale lepiej będzie z
15 cze 23:26
g:
1) Punkt przecięcia okręgów B:
y = √3x, y2/3+y2−2y=0, yB=3/2 (całkować będziemy po dy od 0 do yB)
2) funkcje x(y) dla kół
xr(y) = √2y−y2
xR(y): Δ=12−4y2, xR(y)=√3−√3−y2
3) pole
∫0yB (xr(y) − xR(y)) dy = ∫03/2 (√2y−y2 − √3 + √3−y2) dy
16 cze 12:20
Benny: Dzięki w sumie udało mi się też to ogarnąć
16 cze 16:35