oblicz asymptoty
Katarzyna: f(x)=x3e1/x
f(x)=ln(x2−3)
15 cze 22:44
Bogdan:
Asymptot się nie oblicza, asymptota nie jest liczbą, jest linią prostą. Można obliczać wartości
współczynników równania prostej będącej asymptotą
15 cze 23:44
Katarzyna: no to wyznaczyć asymptoty
16 cze 11:10
Janek191:

f(x) = ln ( x
2 − 3) ; x
2 − 3 > 0 x ∊ ( −
∞ , −
√3) ∪ (
√3, +
∞)
lim f(x) = +
∞
x→+
∞
oraz
lim f(x) = +
∞
x→ −
∞
brak asymptot poziomych.
lim f(x) = −
∞
x→
√3−
lim f(x) = −
∞
x→ −
√3+
Asymptoty pionowe:
x = −
√3 − prawostronna
x =
√3 − lewostronna
16 cze 12:34