matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
student:
(sinx)
2
Dlaczego całka od 0 do
∞
jest zbieżna?
x
2
15 cze 22:06
Mariusz:
sin(x)
2
2sin(x)cos(x)
−
+∫
dx
x
x
sin(x)
2
sin(2x)
−
+∫
dx
x
x
2x=t 2dx=dt
dt
dx=
2
1
sin(t)
∫
dt
2
t
2
1
2sin(t)
∫
dt
2
t
sin(t)
∫
dt
t
sin(x)
2
−
+Si(2x)+C
x
Teraz przejść na granice
15 cze 22:17