Oblicz objętość bryły V z całką podwójną
Michał: Witam, może mi ktoś wytłumaczyć jak ruszyć z tym zadaniem?
0≤x≤1 1≤y≤2 0≤z≤x+y+1
Odpowiedź to 3
15 cze 21:41
Leszek:
V=∫∫(x+y+1)dxdy gdzie D to kwadrat x∊<0;1> i y∊<1;2>
D
1 2
V= ∫ dx ∫ (x+y+1) dy = 3 ( to jest całkowanie elementarne)
0 1
15 cze 21:50
Michał: Ok to rozumiem jak najbardziej z czego się wzięło lecz teraz mam do zrobienia trudniejszy
przykład który jest inaczej zapisany
15 cze 22:38
Michał: x2−4≤y≤−x2+2x+8 −5≤z≤x+y+4
15 cze 22:39
Leszek:

∫ ∫ (x+y−1)dxdy i całkuj
D
15 cze 22:47
Michał: Wszystko jasne dzięki
15 cze 22:51