POMOCY!!!
Ewa: Płaszczyzna styczna do wykresu funkcji f(x,y)=2xy
2−3x
2y w punkcie (3,2) jest dana równaniem:
a)z+30=−28(x−3)−3(y−2)
b)z−15=12x+3y−17
c)z=−24x−3y+48
Która odp jest prawidłowa? Jak to rozwiązać ?!
15 cze 21:11
Jerzy:
Jeśli jest styczna, to ma jeden punkt wspólny z tą prostą
sprawdż, do której płaszczyzny należy dany punkt
15 cze 21:14
Jerzy:
z tą krzywą oczywiście
15 cze 21:16
g:
f(3,2) = −30
Tylko w a) z = −30, ale to jeszcze nie znaczy że a) jest poprawne.
| | dz | | df | | dz | | df | |
Trzeba jeszcze sprawdzić czy |
| = |
| i |
| = |
| w punkcie (3,2). |
| | dx | | dx | | dy | | dy | |
15 cze 21:38