Wyznacz zbiór wartości.........Wyznacz rówanie prostej .. Dwa zadania błagam pom
Sierpnienczeka: Wyznacz zbiór wartosci i rówanie osi symetrii paraboli o rówaniau 1/2x2 +12x −8
Wyznacz rówanie prostej zawierajacej wysokosc CD trójkata ABC (prostapoadła) wiedzac ze A
(−4,−2) B(6,2)
Chodzi mi bardziej o wytłumaczenie krok po kroku jak to zrobic (ostrzegam jestem debilem)
15 cze 21:00
Janek191:
f(x) = 0,5 x
2 + 12 x − 8
Mamy
| | −b | | −12 | |
p = |
| = |
| = − 12 |
| | 2a | | 2*0,5 | |
Równanie osi symetrii paraboli : x = p
x = − 12
======
q =f(p) = f( −12) = 0,5*(−12)
2 + 12*(−12) − 8 = 0,5*144 − 144 − 8 = −80
a = 0,5 > 0 więc zbiór wartości ZW = < q , +
∞)
ZW = < − 80, +
∞)
=============
15 cze 21:47
Janek191:

A = ( − 4, − 2) B = ( 6, 2)
Brak punktu C

!
15 cze 21:50
sierpienczeka: Janek Kocham cie <3
15 cze 22:22
sierpienczeka: a to drugie zadanie nie da sie zrobic jak nie pkt C?
15 cze 22:25
Jack: no nie da...
15 cze 22:27