Zadanie z 2 klasy gimnazjum.
by: Mam problem z zadankiem.
Trzej kolarze jadą po torze w kształcie okręgu. Pierwszy przebywa pełne okrążenie w ciągu 6
minut, drugi − 10 minut, a trzeci − 15 minut. Kolarze wystartowali jednocześnie o 11:40. Podaj
godzinę ich pierwszego spotkania na linii startu.
5 sty 20:38
by: Jest ktoś chętny do pomocy? Będę wdzięczna
5 sty 20:46
by: Eto, Bogdanie, Timie−jesteście?
5 sty 20:56
by: Ratujcie ludzieee!
5 sty 21:22
Eta:
pierwsze spotkanie nastapi po 30 minutach
czyli spotkają się : 11:40 +30 min czyli: o godz 12:10
bo kolarz A wykona 5 pełnych okrążeń ( 5*6min= 30 min.
" B " " 3 pełne okrążenia ( 3*10 min= 30 min.
" C " " 2 pełne okrążenia ( 2*15 min = 30 min
5 sty 21:23
by: Dziękuję!
5 sty 21:25
by: czyli, że najmniejsza wspólna wielokrotność po prostu?
5 sty 21:34
Eta:
5 sty 21:34
Eta:
Tak dokładnie
5 sty 21:35
by: 
Jeszcze raz dzięki
5 sty 21:35