POMUSZ
ADRIAN:

Oblicz promień okręgu a) opisanego i b) wpisanego w trójkącie o bokach 5,9,7
15 cze 20:48
Bogdan:
Jeden ze sposobów
P
Δ − pole trójkata
R − długość promienia okręgu opisanego, r − długość promienia okregu wpisanego
a, b, c − długości bokow trójkąta
Pole można obliczyć np. wzorem Herona
Jeden ze sposobów
P
Δ − pole trójkata
R − długość promienia okręgu opisanego, r − długość promienia okregu wpisanego
Pole można obliczyć np. wzorem Herona
Można także korzystać z twierdzenia sinusów i cosinusów
A może chcesz, żeby za Ciebie wykonać te proste rachunki?
15 cze 20:54
ADRIAN: Nie , potrzebuje sprawdzic wyniki bo wyszło mi w a) 105√539539
15 cze 21:16
Aga1.: r*p=P
Δ
| | PΔ | | 1 | |
r= |
| , gdzie p= |
| (a+b+c) |
| | p | | 2 | |
15 cze 21:24
15 cze 21:39
Metis: Janku pewnie chciał być śmiesznym( tylko to ma się nijak do śmieszności)
15 cze 21:51
Janek191:
Ośmieszył się
15 cze 21:52
Metis:
15 cze 21:54
Bogdan:
Pytanie do Aga1 − co nowego wniosłaś swoją poradą do tego, co zostało już powiedziane?
15 cze 21:54
ADRIAN: czyli nie pomorzesz?
15 cze 21:55
15 cze 21:57
Bogdan:
Pokaż ADRIAN swoje obliczenia, sprawdzimy i może pomożemy
15 cze 21:58
Janek191:
A Adrian dalej swoje
15 cze 21:58
Bogdan:
A to Janku miał zauwazyć ADRIAN
15 cze 21:59
ADRIAN: kture?
15 cze 22:23
Mila:
P
Δ=
√10.5*(10.5−9)*(10.5−7)*(10.5−5)=
√10.5*1.5*3.5*5.5
Liczę pod pierwiastkiem:
| 7 | | 1 | | 7 | | 11 | | 7 | | 1 | |
| *3*3* |
| * |
| * |
| =( |
| )2*32* |
| *11 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 1 | | 21√11 | |
PΔ= |
| *3* |
| *√11= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
P
Δ=p*r
3
√11*R=45 /:3
√11*R=15
============
3)
Twój wynik 21: 16 jest dobry
539=49*11
| | 105√49*11 | | 105*7√11 | |
R= |
| = |
| = |
| | 49*11 | | 49*11 | |
15 cze 23:58
Metis: Milu , jesteś zbyt dobra

Ten leń nie podjął nawet próby rozwiązania
16 cze 00:01
Mila:
No jednak obliczył R i pytał , czy dobrze.
W innym wątku prosił o przekształcenie wyrażenia na r.
Ma kłopoty z rachunkami, dlatego tak drobiazgowo rozpisałam.
16 cze 00:19
Mila:
Dobranoc Metis, kiedy zaczniesz wrzucać swoje problemy?
Czekam, bo mało teraz ciekawych zadań.
16 cze 00:21
Metis: Milu od piątku zaczynam naukę.
Dzisiaj kończę rejestrację na studia i odbieram kod do systemu w sekretariacie, by mieć
względny spokój.
16 cze 01:57