Równania płaszczyzny.
Michał: Równania płaszczyzny.
1. Znaleźć równania płaszczyzn stycznych do powierzchni z=2x2−3y2, które są prostopadłe do
prostej l: x=1+4t, y=6t, z=2+t.
Wektor v(4,6,1)
fx=4x
fy=−6y
4x=4
−6y=6
x=1
y=−1
f(1,−1)=−1
z+1=4(x−1)+6(y+1)
Czy dobrze?
15 cze 20:44
jc: Wektor prostopadły do powierzchni w punkcie (x,y,2x
2,−3y
2): (4x,−6y, −1)
Dla jakiego (x,y) wektor (4x,−6y, −1) jest równoległy do wektora (4,6,1) ?
Odpowiedź: dla (x,y) = (−1,1), a więc coś pomyliłeś
15 cze 20:53
Michał: | | y3−x2 | |
2. Na powierzchni z= |
| znaleźć punkt P(xo,yo,zo) o tej własności, że płaszczyzna ε |
| | y2 | |
styczna do tej powierzchni w punkcie P jest równoległa do płaszczyzny 8x−4y−4z+1=0.
2. Tutaj trochę nie miałem pomysłu − rozwiązałem to tak:
z−zo=fx(x−xo)+fy(y−yo)
Teraz z równania z wziąłem: fx=2 i fy=−1
Z układu równań: x=−1 y=−1
Podstawiam do równania i wyliczam zo = −1.
ostatecznie P(−1,−1,−1)
Bardzo proszę o sprawdzenie.
Pozdrawiam
Michał
15 cze 20:55
Michał: Dziękuję jc za odpowiedź! Niestety nie za bardzo rozumiem

Czyli, żeby wektor był równoległy
jego znaki mają być przeciwne?
15 cze 21:04
jc: Jeśli opiszesz powierzchnię wzorem F(x,y,z)=0, to
wektorem prostopadłym będzie gradient (F
x, F
y, F
z).
F = x
2 + zy
2 − y
3
Wektor prostopadły w punkcie (x,y,z=...): (2x, 2zy−3y
2, y
2)
Kiedy (2x, 2zy−3y
2, y
2) || (2,−1,−1) ?
2zy−3y
2 = y
2 = −x, pamiętaj, że z nie jest dowolne. Licz dalej
15 cze 21:06
jc: Pierwsze zadanie:
(4x,−6y, −1) || (4,6,1)
4x/4 = −6y/6 = −1/1
x = −y = −1
x= −1, y = 1
A u Ciebie bylo na odwrót. Czego nie rozumiesz?
15 cze 21:08
Michał: Właśnie o tej zależności zapomniałem "4x/4 = −6y/6 = −1/1"

Teraz już wszystko jasne

Ostatecznie x+1=−4(x+1)−6(y−1)⇔ 4x+6y+z−1=0
Ok zabieram się za poprawę 2.
15 cze 21:13
jc: (x,y,z) = (−4, 2,−2), sprawdź, bo mogłem się pomylić
15 cze 21:13
Michał: A nie (−4,−2,−2) ?
15 cze 22:46
Michał: A nie dobrze
15 cze 22:49
Michał: A w zasadzie P(−4,−4,−2), już sam nie wiem
15 cze 22:54