Wzór jawny ciągu
Jawny: Znaleźć wzór jawny ciągu (an) spełniającego następujące równanie
rekurencyjne:
1)a
n+1 − 2*a
n = n
2 + n + 2 a
0 = 0
2)W tym niestety pamiętam tylko że były podane wartości dla an an+1, i an+2 więc raczej nie uda
się go rozwiązać ale zawsze jest jeszcze pierwszy

a
n+3+a
n+2+a
n+1+a
n = n + 1
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać kiedy nie ma samych a
n tylko jeszcze jakieś n+1 czy inne
dziwactwa. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić krok po kroku?
15 cze 20:38
Jerzy:
Policz kilka pierwszych wyrazów i spróbuj znaleć prawidłowość
15 cze 20:53
Mariusz:
Proponuję funkcję tworzącą
A(x)=∑n=0∞anxn
W pierwszym równaniu zaczynasz sumowanie od jedynki
W drugim równaniu zaczynasz sumowanie od trójki
Funkcje tworzące są dobre bo wystarczy je wstawić do równania i równanie się samo rozwiązuje
15 cze 21:00
jc: Ja zastosował metodę uzmienniania stałych.
an = fn * 2n
fn+1 2n+1 = 2 fn 2n + n2 + n + 2
fn+1 = fn + (n2 + n + 2) /2n+1
fn = pewna suma do policzenia ... (wiadomo jak, ale ...)
Może lepiej, jak Mariusz policzy ...
15 cze 21:30
Mariusz:
Do obliczenia tej sumy proponuję użyć sumowania przez części
Funkcje tworzące są wygodniejsze bo do uzmienniania stałych trzeba znać
rozwiązanie równania jednorodnego (dla pierwszego rzędu jest czynnik sumacyjny
więc jest to do zaakceptowania)
15 cze 21:51