Matma
Wika: Prosze o wytłumaczenie z wykrsami

Naszkicuj wykresy funkcji
1) y= 2|x| − 3
2) y= 3/ x−1 + 1
3) y= 2pierwiastek z x + 4
15 cze 20:29
Jerzy:
1)
narysuj: y = x , odbij to , co pod osią OX , nad oś, zwiększ dwukrotnie rzędne (y),
przesuń całość o 3 w dół
15 cze 20:32
Wika: czyli?
15 cze 20:41
Wika: przesunięcie będzie u= [0;−3]
15 cze 20:44
Jerzy:

fioletowy: y = x
czarny: y = IxI
niebieski: y = 2IxI
zielony − finał
15 cze 20:49
Wika: to jest do jednego podpunktu?
15 cze 20:53
Jerzy:
tak, to zad 1)
15 cze 21:00
Wika: to czemu az tak duzo wykresów na jednej osi ? nie rozumiem
15 cze 21:07
Jerzy:
pokazałem Ci krok po koku, to co opisałem o 20:32
15 cze 21:08
Wika: juz rozumiem , a jak narysować dalsze?
15 cze 21:15
Jerzy:
2)
| | 3 | |
b) y = |
| − przesunięcie o 1 w prawo |
| | x−1 | |
| | 3 | |
c) y = |
| + 1 − przesunięcie o 1 do góry |
| | x−1 | |
15 cze 21:18