Pole obszaru, całki
Haise : Należy policzyć pole obszaru ograniczonego trzema krzywymi: y=1, xy=8 i y=x2.
Przedział całkowania wyszedł mi od 1 do 8.
Chciałam policzyć całkę ∫(8/x − x2 −1) dx, ale otrzymuję ujemny wynik.
Jak należy to rozwiązać?
15 cze 20:14
jc: Narysuj sobie obrazek.
parabola przecina się z prostą dla x=1,
parabola przecina się z hiperbolą dla x=2,
hiperbola przecina się z prostą dla x=8.
Myślę, że chodzi o ple "trójkąta" Musisz podzielić całkę na dwie całki.
15 cze 20:21
Jerzy:

Musisz rozbić na dwa obszary
15 cze 20:21
Jerzy:
| | 8 | |
P = 0∫1(x2 − 1)dx + −1∫8( |
| − 1)dx |
| | x | |
15 cze 20:23
Jerzy:
upss ... pierwsza całka [1,2] , druga: [2,8]
15 cze 20:24
Haise : Dziękuję bardzo
15 cze 20:43