kwadrat-przekątna
ADAM: wyznacz przekątną kwadratu o polu 10 cm?
5 sty 20:35
EkonomikRadom;): 5√2
5 sty 20:37
mat: pole kwadratu to jest a*b bo masz boki takie same, jak liczysz pole czworokata gdzie sa boki
prostopadle to zawsze a * b, w tym wypadku aa bo sa 2 takie same.
{10} * {10} dało ci pole 10. więc a = {10} . przekątna dajesz a masz trojkat prostokatny.
przeciwprostokatna trojkata prostok. gdzie sa kąty 45* to a {2} . wstaw i masz
5 sty 20:38
edyskam: a2=10
d−przekątna
d=a√2
d=√10*√2
d=√20
d=2√5
5 sty 20:39