podprzestrzenie liniowe
Jeronimo: Witam,
Mam następujące zadanie z algebry liniowej:
Czy zbiór A tworzy podprzestrzeń przestrzeni R5 , gdy
a.) {( x , y , z ,t ,u)∈R5 : ( x−2y+t+u)2=0}
b.) {( x , y , z ,t , u )∈R5 : x+ y=z+t ∨ u=0}
c.) {( x , y , z ,t ,u)∈R5 :t+u+ z=( x+ y)2 }
d.) {( x , y , z ,t , u )∈R5 :t+u+ z=x+ y }
Jeśli tak, udowodnij to. W przeciwnym przypadku wskaż stosowny kontrprzykład.
Wydaje mi się, że w przypadku a.) oraz d.) zbiory tworzą podprzestrzeń:
− w przypadku a.) równanie zeruje się, kiedy współczynniki będą równe 0 lub gdy będą
odpowiednio
swoimi przeciwnościami i wyzerują się wewnątrz nawiasu. Pozostaje tylko pokazać to na
wektorach.
− w przypadku d.) wystarczy przenieść (x+y) na drugą stronę i też można łatwo pokazać to na
wektorach
i przemnożeniu przez dowolną liczbę powiedzmy β.
w b.) intuicja podpowiada mi, że nie ma podprzestrzeni, choć nie wiem jak to udowodnić.
w c.) tożsamość zachodziłaby chyba tylko dla wszystkich współczynników równych zero, więc chyba
też nie?
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki co do prawidłowego rozwiązania.
15 cze 18:32
Jeronimo: up...
15 cze 18:48