Funkcja liniowa
The puppeteer: Proszę pomóżcie

Napisz równanie funkcji liniowej tak aby punkty A i B należały do tej funkci.
a) A(3,2) B(7,−2)
b) A(6,−8) B(1,4)
2) Dla jakiej wartości parametru m funkcja f jest funkcją
a) rosnącą f(x)=(m−3)x+4
b) malejącą f(x)=(4−m)x+6
3)Napisz równanie prostej k prostopadłej do prostej l przechodzącej przez punkt A
a) l:y=3/2x−7 A(1,0)
b)l:y=2/3x+2A(0,1)
4) Prosta k jest nachylona do dodatniej części na osi OX pod kątem α i przechodzi przez punkt
(0,0). Napisz równanie tej prostej.
a) α=40°
b) α = 50°
5) Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz prostą k
a) k:y=3x−2
b)k:y= −2+1
6)Funkcja g jest równoległa do funkcji liniowej f i przechodzi przez punkt A. Znajdz miejsca
zerowe tej funkcji.
F(x)=2x+1
A(2,2)
Przemysław: Ad 1)
a)
f(x)=a*x+b
f(3)=2
f(7)=−2
czyli:
dalej to już układ równań.
b) jak wyżej.
Ad 2)
f(x)=(m−3)*x+4
I) wiadomo, że dla funkcji postaci: g(x)=ax+b dla x>0 funkcja jest rosnąca a dla a<0 malejąca
m−3=a
m−3>0
m>3
II) f'(x)=m−3
Tam gdzie pochodna dodatnia, tam funkcja jest rosnąca:
m−3>0
m>3
Czyli dla m>3 funkcja jest rosnąca
3)
a) Proste a
1x+b, a
2x+c są prostopadłe gdy ich współczynniki liniowe (a
1, a
2) spełniają:
a
1*a
2=−1
| | 3 | |
współczynnik kierunkowy dla prostej l to |
| |
| | 2 | |
szukana prosta jest postaci k: y=a
1*x+b
1
| | −2 | |
czyli na pewno: y= |
| x+b1 |
| | 3 | |
b
1 wyznacz z równania tak jak w zadaniu 1)
b) jak wyżej.
4) Jeżeli prosta y=ax+b jest nachylona pod kątem α do OX, to tgα=a
w takim razie nasza prosta jest postaci: y=tgα*x+b
a) y=tg(40
o)+b
b wyznacz jak w zadaniu 1).
b) analogicznie
6) Proste są równoległe, gdy mają ten sam współczynnik liniowy:
g(x)=a
1x+b
1
f(x)=a
2x+b
2=2x+1
a
1=a
2=2
b wyznacz jak w 1)
Oczywiście możliwe są pomyłki, za które z góry przepraszam.