funkcja holomorficzna
flavio: znaleźć funkcję holomorficzną f(z)=u(x,y)+iv(x,y) wiedząc, że u(x,y)=2xy+y
zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, bo nie było mnie na zajęciach, a w internecie też za
dużo wskazówek nie ma.
ux=2
uy=3
15 cze 16:37
ICSP: źle policzone pochodne. Poczytaj również o równaniach C−R.
15 cze 16:49
jc: Co to może być? Wielomian stopnia 2.
z = x+iy
z2 = x2−y2 + 2 i xy
Odpowiedż f(z) = −iz − iz2
Oczywiście do f możemy dodać dowolną liczbę urojoną
f(z) = −i (z2+z+a), a ∊ R
15 cze 16:50