Zespół pracowników...
Mental: 1.189 Zespół pracowników ma wykonać pewną pracę w ciągu określonej liczby godzin. Gdycy
pracowników było o 4 więcej, to wykonaliby tę samą pracę o 2 dodziny wcześniej. Gdyby ich było
o 3 mniej, to pracowaliby 5 godzin dłużej. Ile było pracowników i ile godzin przepracowali.
15 cze 16:22
Leszek:
x−ilość pracowników
y−ilość godzin
W−praca
xy=W
(x+4)(y−2)=W <=> (x+4)(y−2)=xy
(x−3)(y+5)=W (x−3)(y+5)=xy
ten układ równań jest równoważny układowi
−2x +4y −8 =0 => x=6 i y =5
5x −3y−15=0
15 cze 16:35
Mental: Dzięx!
15 cze 16:42