Całka sprawdzenie
Całka: | | 3 | | 1 | | 1 | |
∫(3x2−23√x + |
| = 3∫X2dx − 2∫x DO potegi |
| dx + 3∫ |
| dx= x3 − |
| | X5 | | 3 | | X5 | |
| 6 | | 4 | | 3 | |
| x do potegi |
| + |
| x−4 + C |
| 4 | | 3 | | −4 | |
15 cze 16:00
Leszek: zawsze sprawdzamy samodzielnie wynik całkowania poprzez policzenie pochodnej
otrzymanego wyniku
Zapis jest nieczytelny ale merytorycznie poprawny czyli
∫f(x)dx=x3 −1,5*3√x4 −0,75x−4 + C
15 cze 16:48
Całka: oki, dzieki
15 cze 16:57
Całka: | | x3+2x−5 | |
a w przykladzie ∫ |
| dx to jaka metode najlepiej uzyc? i jak podstawiania to za co |
| | x+3 | |
najlepiej
15 cze 16:59
Leszek: wyrażenie pod całką dzielimy i otrzymujemy
| x3+2x−5 | | 33 | |
| = (x2 −3x +11)− |
| i to są już całki elementarne |
| x+3 | | x+3 | |
chyba sobie z tym poradzisz
15 cze 17:08
Całka: Z całkowaniem chyba sobie poradze ale tego dzielenia nie moge zrozumiec
15 cze 17:32
Leszek: wykonaj dzielenie albo wg schematu Hornera albo tak jak pokazują podręczniki szkolne
15 cze 17:39
Całka: | | 1 | | 3 | |
troche to zajelo, ale mysle, ze dobrze = |
| x3 − |
| x2 +11x− 33lnIxI + 3 |
| | 3 | | 2 | |
15 cze 18:28
Leszek: Ostatnie wyrazenie inaczej. lnlx+3l
Zawsze nalezy sprawdzic poprzez obliczenie pochodnej otrzynanego wyniku
| | 1 | | 3 | |
W tym przypadku oblicz pochodna. f(x)= |
| x3− |
| x2+11x−33ln lx+3l |
| | 3 | | 2 | |
15 cze 20:01