Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
Dertieen: Jaka jest objętość graniastosłupa prawidłowego, którego podstawą jest trójkąt o boku cm, a
wysokość jest równa 2 cm?
Zadanie rozwiązałam, ale wynik wyszedł mi inny niż wskazała go nauczycielka, dlatego proszę o
pomoc.
15 cze 15:28
Dertieen: edit:
Jaka jest objętość graniastosłupa prawidłowego, którego podstawą jest trójkąt o boku 4 cm, a
wysokość jest równa 2 cm?
15 cze 15:28
Jerzy:
| | a2*√3 | | 16√3 | |
V = |
| *H = |
| *2 = 8√3 |
| | 4 | | 4 | |
15 cze 15:33
Dertieen: Czyli miałam dobrze, zdaniem nauczycielki powinno być 16√3
15 cze 15:35
Jerzy:
Pomyliła się
15 cze 15:37
Dertieen: Dziękuję bardzo
15 cze 15:38