matematykaszkolna.pl
Nadokreślony układ równań Skipper11: Wyznacz rozwiązanie w sensie najmniejszych kwadratów nadokreślonego układu równań liniowych, gdzie Ax=b 1 6 <−−macierz A 1 −2 1 1 1 7 −1 <−−wektor b 2 1 6 I teraz pytanie, jak ten wzór ATAx=ATb To po prostu mnożę sobie najpierw to macierzowo, a potem dzielę ATb przez AT korzystając z macierzy odwrotnej, tak? I to cudo co dostanę to moje rozwiązanie? Czy coś źle rozkimiam
15 cze 15:16
Skipper11: Coś chyba źle robię. Bo zrobiłam dla innego przykładu i wyszło mi takie coś o: https://zapodaj.net/7a663003242fb.jpg.html A na ćw odp koncowa to było a=22 i b=1,9 Przed podzieleniem macierzy wszystko wygląda okej z notatkami, ale po nim coś nie pykło. Chyba, ze to oni jakaś to inaczej robią. Bo ja o policzyłam właśnie tą macierz odwrotną i przez nią przemnożyłam.
15 cze 15:59
g: x = (ATA)−1ATb. Ale jak to się ma do najmniejszych kwadratów? f(x) = (Ax−b)T (Ax−b) Szukasz minimum f(x), więc f' = 0 f(x) = xTATAx − xTATb −bTAx + bTb
df 

= 2ATAx − 2ATb = 0 ... i dostajesz wzór jak na początku
dx 
15 cze 16:12
Skipper11: Czyli źle kompletnie do tego podchodzę? Mamy niestety dość chaotycznego wykładowcę i mam też niezły bałagan w notatkach z tego ;x
15 cze 16:20
Skipper11: Oo, mam, ze złej strony to mnożyłam.
15 cze 16:48