Nadokreślony układ równań
Skipper11: Wyznacz rozwiązanie w sensie najmniejszych kwadratów nadokreślonego układu równań liniowych,
gdzie Ax=b
1 6 <−−macierz A
1 −2
1 1
1 7
−1 <−−wektor b
2
1
6
I teraz pytanie, jak ten wzór ATAx=ATb
To po prostu mnożę sobie najpierw to macierzowo, a potem dzielę ATb przez AT
korzystając z macierzy odwrotnej, tak? I to cudo co dostanę to moje rozwiązanie?
Czy coś źle rozkimiam
15 cze 15:16
Skipper11: Coś chyba źle robię. Bo zrobiłam dla innego przykładu i wyszło mi takie coś o:
https://zapodaj.net/7a663003242fb.jpg.html
A na ćw odp koncowa to było a=22 i b=1,9
Przed podzieleniem macierzy wszystko wygląda okej z notatkami, ale po nim coś nie pykło.
Chyba, ze to oni jakaś to inaczej robią. Bo ja o policzyłam właśnie tą macierz odwrotną i przez
nią
przemnożyłam.
15 cze 15:59
g: x = (A
TA)
−1A
Tb. Ale jak to się ma do najmniejszych kwadratów?
f(x) = (Ax−b)
T (Ax−b)
Szukasz minimum f(x), więc f' = 0
f(x) = x
TA
TAx − x
TA
Tb −b
TAx + b
Tb
| df | |
| = 2ATAx − 2ATb = 0 ... i dostajesz wzór jak na początku |
| dx | |
15 cze 16:12
Skipper11: Czyli źle kompletnie do tego podchodzę?
Mamy niestety dość chaotycznego wykładowcę i mam też niezły bałagan w notatkach z tego ;x
15 cze 16:20
Skipper11: Oo, mam, ze złej strony to mnożyłam.
15 cze 16:48