Tryg
Bub: Proszę o obliczenie. Ja obliczyłem ale nie wiem czy wyszedł mi prawidłowy wynik
Sin(11π4)*cos(5π4)+tg(5π3)*ctg(8π3)
15 cze 14:58
Jerzy:
A jaki masz wynik ?
15 cze 15:04
Bub: 1.5
15 cze 15:08
Jerzy:
No to kiepsko ...
= sin135*cos225 + tg300*tg480 = sin45*(−cos45) + tg120*ctg120 =
| | √2 | | √2 | | 1 | | 1 | |
= |
| *(− |
| ) + 1 = − |
| + 1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 cze 15:15
Bub: Cos225=cos(π+π4)=cos(−π4)=cos(π4)
Bo cos(−x)=cosx
Co mam tutaj źle?
15 cze 15:19
Jerzy:
cos225 = cos(180 + 45) = −cos45
15 cze 15:22
Bub: Co zrobić w przypadku gdy są te kwadraty, a trzeba przedstawić wyrażenie w postaci iloczynu?
Sin2(α+π/4)−sin2(α−π/4)
15 cze 15:22
Jerzy:
a2 − b2 = (a+b)(a−b)
15 cze 15:23
Bub: Ah tak, minus idzie przed kofunkcję, a nie przed kąt, dzięki
15 cze 15:23
Bub: A przy takim czymś: cos(2π+43π) która to będzie cwiartka? I czy II?
15 cze 15:27
Jerzy:
cos(k*360 + x) = cosx
15 cze 15:31