Funkcja kwadratowa
Jasiu:
Wzór funkcji kwadratowej : f(x)= −(x+1)(x−3)
a) wyznacz Zbiór wartosci funkcji
b) podaj równanie osi symetrii wykresu
c) podaj przedziały monotoniczności funkcji
15 cze 14:22
Jerzy:
Nikt Ci od wczoraj nie pomógł ..
| | x1 + x2 | |
xw = |
| .... oblicz: xw |
| | 2 | |
(x
1 i x
2 , to miejsca zerowe )
15 cze 14:23
Jasiu: No mam 1 wychodzi i to jest x=1 czyli os symetrii. I co dalej ? Trzeba pewnie do postaci
ogólnej i p a później Q ze wzoru Q=f(p) tak?
15 cze 15:11
Jerzy:
nie trzeba .. .już masz os symetri: x = 1 (punkt b)
teraz liczymy : yw = f(xw)
15 cze 15:16
Jasiu: Czyli wychodzi 4. I co dalej?
15 cze 15:24
Jerzy:
i jest to maksimum tej funkcji, bo a < 0, czyli: Zw = (−∞,4]
teraz gdzie rosnie, a gdzie maleje ?
15 cze 15:25
Jasiu: czyli mamy tak jak by p i q czyli W=(1,4)
Więc:
Zwf = (−∞,4]
oś symetrii : x = 1
F. Malejąca: x∊(1,+∞)
F. Rosnąca : x∊(−∞,1)
Tak?
15 cze 15:41
Jerzy:
Tak
15 cze 15:45
Jasiu: Okej Dziękuję.
15 cze 15:46