Maksimum i minimum lokalne
Kasia96: Funkcja (x,y)=−x2 − xy − y2 + 3y + 2
a) w punkcie (1,3) ma minimum lokalne?
b) w punkcie (−2,1) ma minimum lokalne?
c) w punkcie (−1,2) ma maksimum lokalne?
15 cze 14:08
Jerzy:
No to do roboty ... licz pochodne cząstkowe
15 cze 14:10
Jerzy:
Jeśli któraś z odpowiedzi jest prawdziwa, to tylko c)
15 cze 14:15
Kasia96: Obliczylam pochodne :
f'x = −2x − y
f'y = − x − 2y + 3
f''xx = −2
f''yy = −2
f''xy = −1
f''yx = −1
Co muszę następnie zrobić?
15 cze 18:28
Jerzy:
Zauważ,że tylko punkt (−1,2) może być punktem stacjonarnym, bo spełnia układ
fx = 0
fy = 0
15 cze 18:36