Rownanie wykladnicze
Anita: Czy podane rownanie jest prawdziwe?
5
3 (125
5)
(1/3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 5
(−4)
25
6
Moje obliczenia:
5
3 (5
3)
5)
(1/3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 5
(−4)
(5
2)
6
Co dalej?
15 cze 13:39
Anita: 1/3 i −4 też jest do potęgi
15 cze 13:41
15 cze 13:41
Jerzy:
Tzn ... jest prawdziwe: L = P
15 cze 13:42
Anita: Czyli stwierdzenie jest błędne?
15 cze 13:44
Anita: Czyli poprawne? Ale nie wiem jak do tego dojść?
15 cze 13:44
6-latek : A widziesz sama tego nie widzisz .
Co napisalas w tytule ?
Wobec tego co powinno zawierac równanie ?
15 cze 13:46
Jerzy:
| | 53*(515)1/3 | | 53*55 | | 58 | |
L = |
| = |
| = |
| = 5−4 = P |
| | 512 | | 512 | | 512 | |
15 cze 13:48
Anita: Powinno być zdanie. . Chodzi czy po odliczeniu tego z lewej strony otrzymam wynik taki jaki
jest po prawej stronie.. tylko mi wychodzi 53 a nie 5−4
15 cze 13:48
6-latek : Jerzy
Ale to nie jest równanie wiec ....
15 cze 13:49
Anita: Dziękuję Jerzy
15 cze 13:49
6-latek : Widzisz koleżanko już lepiej
Nan drugi raz zapamiętaj sobie ze równanie powinno zawierac co najmniej jedna zmienna
15 cze 13:50
Metis: Wyrażenie
15 cze 14:17
Jerzy:
Równość
15 cze 14:20