wyjście z nieoznaczoności
Michał: | | n+1 | |
witam. jak wyjść z nieoznaczoności |
| , gdy n dąży d nieskończoności? ponieważ to jest |
| | en | |
| | nieskończoność | |
|
| |
| | nieskończoność | |
15 cze 12:09
Jerzy:
masz policzyć granicę ?
15 cze 12:19
Michał: generalnie to w tym zadaniu mam policzyć pole obszaru nieograniczonego wyznaczone przez krzywe
x=1, y=0 i x*e
−x. w tej ostatniej krzywej wychodzi po całkowaniu lim(n do
| | n+1 | |
nieskoń)−e−n*(n+1)a to równa się − |
| i wychodzi całka nieoznaczona i jak to |
| | en | |
zamienić w całkę oznaczoną?
15 cze 12:25
Jerzy:
no czyli de facto liczysz granicę , a ta wynosi 0
15 cze 12:27
Michał: no tak, tylko jak to zamienić aby była to całka Oznaczona?
15 cze 12:32
Jerzy:
0∫∞f(x)dx = limt→∞0∫tf(x)dx = [F(x)]0t
15 cze 12:37
Michał: chodzi mi o to że to co napisałem w pierwszym poście jest symbolem nieoznaczonym i trzeba to
zamienić w symbol oznaczony , tylko nie mam pomysłu jak. resztę umiem obliczyć .
15 cze 12:42
Jerzy:
nie ma takiego pojęcia: "zamienić symbol nieoznaczony na oznaczony"
15 cze 12:46
Michał: pewnie masz racje, nie jestem specem od matematyki ,ale chyba wyraziłem się na tyle jasno , że
wiesz o co mi chodzi. muszę zamienić to wyrażenie tak aby nie było to
| | nieskonczonosc | |
|
| |
| | nieskonczonosc | |
15 cze 12:49
Jerzy:
| x + 1 | |
| .... czy to jest symbol nieoznaczony ? |
| ex | |
15 cze 12:52
Michał: jeżeli x dąży do nieskończoności to chyba tak. jeżeli się mylę to mnie oświeć
15 cze 12:53
Jerzy:
to jest pewna funkcja i jej granica przy x→0 wynosi 2, natomiast przy x→
∞ granica
| | ∞ | |
zmierza do tzw symbolu nieoznaczoneg [ |
| ] i aby ją policzyć mozemy zastosować np. |
| | ∞ | |
| | 1 | | 1 | |
regułę H .... = limx→∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| | ex | | ∞ | |
15 cze 12:57
Michał: ok dzięki !
15 cze 13:06