Ekstremum funkcji dwóch zmiennych
BBA: Witam, utknąłem w jednym miesjcu i dalej mam problem:
Df= (x,y)∊R2
f(x,y) =sinx +siny +sin(x+y)
f'x= cosx +cos(x+y)
f'y= cosy +cos(x+y)
cosx +cos(x+y)=0
cosy+cos(x+y)=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −
cosx − cosy = 0 o tutaj mam pewien problem − jak rozwiązać dalej ten ukąłd równań ?
cosx=cosy i x=y ?
15 cze 11:48
Jerzy:
Zastosuj wzór na sumę cosinusów
15 cze 11:54
BBA: sumę ? a nie różnicę ?
15 cze 11:57
Jerzy:
Do pierwszych dwóch równań
15 cze 11:58
Jack:
cosx + cos(x+y) = 0
wzor na sume.
cosy + cos(x+y) = 0
wzor na sume.
15 cze 11:59
BBA: spróbuję i za chwile wpiszę
15 cze 12:02
BBA: | | 2x+y | | −y | |
2cos( |
| )*cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2y+x | | −x | |
2cos( |
| )*cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
?
15 cze 12:07
BBA: | | 2x+y | | −y | |
czyli 2cos( |
| )= 0 v *cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie dla drugiego r−nia
więc
| 2x+y | | π | | −y | | π | |
| = |
| +kπ v |
| = |
| +kπ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i tak do samego końca ?
15 cze 12:13
Jerzy:
a od kiedy: cosa = 0 ⇔ a = 0 ? , poza tym cos(−a) = cosa
15 cze 12:15
BBA: te a jest równe U{π}(2}+kπ
15 cze 12:17
15 cze 12:17
Jerzy:
| | π | | π | |
ściślej: |
| + 2kπ lub − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
15 cze 12:18
BBA: i wtedy dalej sobie wymnazam i lecę z rozwiązaniem tak jak dla zwykłęgo równania bez f−cji tryg
?
15 cze 12:20
Jerzy:
| | y | | y | | π | |
cos |
| = 0 ⇔ |
| = |
| + 2kπ ⇔ y = π + 4kπ ⇔ y = kπ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i wstawiasz do drugiego równania
15 cze 12:23
BBA: nie idzie, nie potrafię tego dalej rozwiązać:
| | 2x+y | | y | |
2cos( |
| )cos( |
| )= 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2y+x | | x | |
2cos( |
| )cos( |
| )= 0 |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2x+y | | y | |
cos( |
| )=0 v cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
y=π +2kπ, stąd:
2x+π+2kπ=π +2kπ
x= 0 ?
Może ktoś rozpisać i pokazać jak takie coś się liczy, po prostu się juz poddaje z tym
przykładem
15 cze 15:38
Jerzy:
wyliczyłeś z pierwszego: y = kπ
wstawiasz do drugiego
| | 2kπ+x | | x | | 2kπ+x | | x | |
2cos( |
| )cos |
| = 0 ⇔ cos( |
| ) lub cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i obliczasz x odpowiadające y = kπ
15 cze 15:44
BBA: post wyżej policzyłem i wyszło mi 0 tak owalne, że nie wiem co z nim teraz poczać
15 cze 15:51
BBA: innym sposobem jak policzyłem to wyszło x= pi/3 i y=pi/3, ale też nie wiem czy mój tok
rozumowania jest dobry
15 cze 15:55
15 cze 16:09
The puppeteer: Hej pomógłby mi ktoś z zadaniem z funkcji liniowych?
15 cze 17:14
BBA: czyli nikt nic ? I gave up!
Życzcie mi szczęścia na egzaminie w sobotę, bo na rozum nie ma co liczyć.....
W każdym bądź razie dzięki Ci Jerzy, może dotrze to w końcu do mnie
Dzisiaj już odpuszczam, wrócę jutro

No chyba, że trafi się ktoś miły i łopatologicznie
wytłumaczy co jak i dlaczego
Będę sprawdzał co jakiś czas
15 cze 17:15
The puppeteer: 1) Napisz równanie funkcji liniowej tak aby punkty A i B należały do tej funkci.
a) A(3,2) B(7,−2)
b) A(6,−8) B(1,4)
2) Dla jakiej wartości parametru m funkcja f jest funkcją
a) rosnącą f(x)=(m−3)x+4
b) malejącą f(x)=(4−m)x+6
3)Napisz równanie prostej k prostopadłej do prostej l przechodzącej przez punkt A
a) l:y=3/2x−7 A(1,0)
b)l:y=2/3x+2A(0,1)
4) Prosta k jest nachylona do dodatniej części na osi OX pod kątem α i przechodzi przez punkt
(0,0). Napisz równanie tej prostej.
a) α=40°
b) α = 50°
5) Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych oraz prostą k
a) k:y=3x−2
b)k:y= −2+1
6)Funkcja g jest równoległa do funkcji liniowej f i przechodzi przez punkt A. Znajdz miejsca
zerowe tej funkcji.
F(x)=2x+1
A(2,2)
15 cze 17:24
BBA: pwoinieneś założyć inny temat
15 cze 18:41
15 cze 19:14
BBA: a jednak nie
15 cze 20:12
Mila:
Dlaczego to Ci nie pasuje.
Masz rozważone znaki f(x,y) z tego wynikają ograniczenia.
15 cze 22:22