kombinatoryka
Dominick: Witam
Mam problem z zadaniem.Ile jest możliwych do utworzenia liczb
a)5 cyfrowych
b)4cyfrowych
zawierających cyfry ze zbioru {1,2,3,4} , przy czym liczba jedynek musi być parzysta.
Z góry dziękuję za odpwiedz.
15 cze 09:15
15 cze 09:36
15 cze 09:37
Dominick: dziękuję
15 cze 10:00
6-latek : Witaj Jerzy
A Jeśli bym chciał rozwiazac to zadanie tak
Liczba wszystkich liczb 5−cio cyfrowych utworzonych ze zbioru 4 elementowego
jest to liczba wariacji z powtórzeniami W54= 45=1024
Teraz liczba jedynek musi być parzysta
Najlepiej od tej liczby byłoby odjąć liczbe cyfr gdzie liczba jedynej jest nieparzysta
tylko jak to policzyć?
Czyli musi być 1 lub 3 jedynki
15 cze 10:36
Jerzy:
Cześć
| | | |
a) jedna jedynka: | *3*3*3*3 |
| | |
15 cze 10:45
Jerzy:
c) jeszcze musimy odjąć liczbę: 11111 ( 5 jedynek )
15 cze 10:47
6-latek : Dobrze
czyli wróćmy do 1 jedynki np.
| | | |
czyli liczba kombinacji z 5 po 1 = | =5 |
| | |
Wiec jedynke (jedna możemy rozmiescic na 5 sposobow
W liczbie pięciocyfrowej jedno miejsce mamy już zajęte
Pozostale 4 miejsca mogą zajac pozostale 3 cyfry (bo mogą się one powtarzac −nie ma zstrzenia
ze nie mogą
3*3*3*3= 81= 3
4 *5= 405 liczb 5−cyfrowych gdzie jest 1 jedynka i cyfry mogą się powtrazac
mamy teraz 3 jedynki
Liczba kombinacji trzyelementowych ze zbioru 5 elementowego wynosi
to oznacza ze trzy jedynki możemy rozmiescic na 10 sposobow w liczbie 5 cyfrowej
Mamy trzy miejsca w liczbie 5 cyfrowej już zajęte prze 3 jedynki
Pozostaly dwa miejsca . Mogą być one zajęte przez pozostale 3 cyfry czyli
3*3=3
2*10=90 takich liczb 5 −cyfrowych gdzie sa 3 jedynki
Nie zapominany oczywiście o jednej liczbie gdzie wystepuja same jedynki
1024−504−90−1=429 liczb 5−cio cyfrowych gdzie liczba jedynek musi być parzysta
Widzisz
Jerzy chyba zalalpalem jak to rozpisać na wariacje
15 cze 11:25
Jerzy:
15 cze 11:27
6-latek : Dziekuje za pomoc

Reszte zadn będę wstawial w swoim temacie
Ale to później (poznym wieczorem
15 cze 11:34