Metoda podstawiania
Mental: 1.139 Rozwiąż układy równań metodą podstawiania.
| | ⎧ | x−3/2−2x+y/4=x−y/8 | |
| d) | ⎩ | x+y+12=0 |
|
15 cze 08:53
Janek191:
Czy jest tak ?
| | x − 3 | | 2 x + y | | x − y | |
|
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
x + y + 12 = 0
15 cze 08:56
Janek191:
I mnożymy obustronnie przez 8
4*( x − 3) − 2*(2 x + y) = x − y
Z II ⇒ y = − x − 12
4 x − 12 − 4 − 2 y = x − y
Wstawiamy za y do I
Mamy
4 x − 16 − 2*( − x − 12) = x − ( − x − 12)
4 x − 16 + 2 x + 24 = 2 x + 12
6 x − 2 x = 12 + 16 − 24
4 x = 4
x = 1
====
y = − 1 −12 = − 13
=============
15 cze 09:01
piotr1973: 1) −12−16x+2y=−y
2) y=−12−x
| | 48 | |
−12−16x+3(−12−x)=0⇒ x=− |
| |
| | 19 | |
15 cze 09:02