ułamki- klasa 4
asia: Sprawdź, który ułamek jest większy 1999/2000 czy 2000/2001.
15 cze 08:26
Janek191:
| n | | n+1 | | n*(n +2) − ( n +1)2 | |
| − |
| = |
| = |
| n +1 | | n +2 | | (n+1)*(n+2) | |
| n2 + 2 n − n2 − 2n − 1 | |
| |
| | −1 | | (n+1)*( n+2) = |
| < 0 | | | (n +1)*(n +2) | |
| |
więc
15 cze 08:52
Janek191:
W II wierszu powinno być:
| | n2 + 2 n − n2 − 2n − 1 | | − 1 | |
= |
| = |
| < 0 |
| | (n+10*(n +2) | | (n +1)*(n +2) | |
15 cze 08:54
asia: ale to klasa 4 szkoły podstawowej, moze jakiś inny sposób
15 cze 08:54
Janek191:
I sposób oblicz na kalkulatorze
II sposób
| | 1999 *2001 − 2000*2000 | | 3 999 999 − 4 000 000 | |
= |
| = |
| = |
| | 2000*2001 | | 2000*2001 | |
I liczba jest mniejsza.
15 cze 09:06
asia: sorry jak pisać tu ułami zeby było widac je tak ładanie jak u Ciebie?
15 cze 09:18
bo TAK: spróbuj pisać U
15 cze 09:21
Janek191:
Popatrz na:
Wpisz a otrzymasz i Kliknij po więcej przykładów ( kolor niebieski )
15 cze 09:23
jc:
1999/2000 = (2000 − 1) / 2000 = 1 − 1/2000
2000/2001 = (2001 − 1) / 2001 = 1 − 1/2001
Za drugim razem odejmujesz mniej, więc zostaje więcej
(druga liczba jest większa)
15 cze 10:27