Cykl zadan z kombinatoryki
6latek: Chciałbym rozpocząć tym postem cykl zadań z kombinatoryki
Będę wstawial tutaj zadania wlasnie z tego dzialu
Oczywiście w miare zwiększania się liczby postow zaloze nowy temat
Mysle jednak ze ze 20 zadań tutaj się spokojnie zmieści
No to zaczynamy
Zadanie nr 1 :
Rozwiazac równanie :
C
1x= C
2x
| | x(x−1) | | x | |
Jeśli wiem ze C2x = |
| to tak samo mogę zapisac ze C1x= |
| =x |
| | 2 | | 1 | |
Wiec według mnie będzie tak
2x= x
2−x
x
2−3x=0 ⇒x(x−3)=0 to x=0 lub x=3
TEraz tak x=3 to na bank rozwiązanie ale dlaczego nie uwzględniono x=0 ?
14 cze 09:56
Jerzy:
Co oznacza zapis: Cnk ?
14 cze 10:01
6latek: | | n(n−1)(n−2)(n−3)*......(n−(k−1)) | |
Ale mogę go zapisac |
| |
| | k! | |
14 cze 10:14
Jerzy:
| | | | | | x! | | x! | |
Mamy: | = | ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | | | 1!(x−1)! | | 2!(x−2)! | |
⇔ (x−1)! = 2(x−2)! ⇔ (x−1)! = 2(x−1)!(x−2) ⇔ 1 = 2(x− 2)
14 cze 10:19
Jerzy:
upsss ... (x−1)! = 2(x−2)! ⇔ (x−2)!(x−1) = 2(x−2)! ⇔ x − 1 = 2 ⇔ x = 3
14 cze 10:21
6latek: Zadanie nr 2
Rozwiaz równanie
V
2x−2+C
x−2x= 101
| (x−2)! | | x! | |
| + |
| =101 |
| 2 | | (x−2)!(x−(x−2)! | |
| (x−2)! | | x! | |
| + |
| =101 |
| 2 | | (x−2)!*(−2)! | |
Teraz mam problem bo nie wiem ile to jest (−2)!
14 cze 10:31
Jerzy:
[(x − (x − 2)]! = (x − x + 2)1 = 2!
14 cze 10:37
6latek: Rozumiem twoje rozwiązanie 10:21
A co sadzisz o moim z 9:56?
14 cze 10:39
6latek: Ojjjj jasne ze 2!
14 cze 10:41
Jerzy:
Dobrze, ale prowadzi do równania kwadratowego, a mozna prosciej
14 cze 10:45
6latek: Ale dalej nie bardzo tez wiem bo po sprowadzeniu do wspólnego mianownika dostane
| [(x+2)!]2+x! | |
| =101 |
| 2*(x−2)! | |
14 cze 10:45
6latek: | | [(x−2)!]2 | |
Ma być |
| =101 |
| | 2(x−2)! | |
14 cze 10:50
6latek: W liczniku +x! tez
14 cze 10:56
Mila:
| | n! | |
Vkn= |
| −wariacje bez powtórzeń |
| | n−k)! | |
| | n−2)! | | (n−2)! | | (n−4)!*(n−3)*(n−2) | |
V2n−2= |
| = |
| = |
| =(n−3)*(n−2) |
| | (n−2−2) | | n−4)! | | (n−4)! | |
| | n! | | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | n*(n−1) | |
Cnn−2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | (n−2)!*(n−n+2)! | | (n−2)!*2 | | (n−2)!*2 | | 2 | |
| | 1 | |
(n−3)*(n−2)+ |
| *(n−1)*n=101 /*2 |
| | 2 | |
2*(n
2−5n+6)+n
2−n=202
2n
2−10n+12+n
2−n=202
3n
2−11n−190=0 i n∊N
+
Δ=121+12*190=2401
spr.
| | 8! | | 8! | |
V210−2= |
| = |
| =56 |
| | (8−2)! | | 6! | |
56+45=101
14 cze 20:23
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Przy tych kombinacjach tak myslem żeby skrocic
Przy wariacjach pomyliłem w ogole wzor
dziekuje
14 cze 22:55
Mila:
Na zdrowie

Co tak późno?
14 cze 22:56
6latek: Przed chwila wrocilem z pracy
Ten tydzień mam na popołudnie
14 cze 22:58
6latek: Zadanie :
Ilu zawodnikow bralo udział w turnieju szachowym w którym rozegrano 84 partie jeśli dwaj
zawodnicy wycofali się po rozegraniu 3 partii każdy a pozostali uczestniczyli do końca
turnieju
Wszystkich zawodnikow było n
{Po wycofaniu się 2 zawodnikow zostało ich n−2 , CI dwaj zawodnicy rozegrali wsumie 6 partii
czyli ilość zawodnikow obliczymy ze wzoru
C
2n−2+6=84
| (n−4)!(n−3)(n−2) | |
| +6=84 |
| 2*(n−4)! | |
n
2−5n+6+12=168
n
2−5n−150=0
Δ= 625
√625=25
n
1= −10 )odpada
n
2= 15 zostaje
W turnieju bralo udział 15 zawodnikow
14 cze 23:12
6latek: Zadanie
Ile mozna wykonac roznych trojkolorowych choragiewek w podluzne pasy majac do dyspozycji
cztery kolory papieru
Wedlug mnie powinno byc 34=81
A w odpowiedzi do
zadania jest 24
15 cze 22:59
Metis: Pierwszy kolor to 4 możliwości, drugi 3 , trzeci 2
15 cze 23:07
6latek: czesc Metis

A dlaczego zakladasz ze kolory nie moga sie powtrzac ?
15 cze 23:13
Metis: W poleceniu jest różnych, więc myślę że stąd autorzy podają 24
15 cze 23:14
Metis: Jeśli założymy, że te kolory− barwy farb mogą się powtarzać to będzie 43
15 cze 23:16
6-latek : Czasami mi się jeszcze myli co mam podstawić za ni a co za k w wariacjach z powtórzeniami

czyli będzie tak ze kolory nie mogą się powtarzac i wtedy
15 cze 23:21
Metis: Mi też się myliło
Krzyśku, ale zawsze zmniejszałem sobie liczby do najmniejszych z
możliwych, wtedy łatwiej wyobrazić sobie sytuację
15 cze 23:34
6-latek : Mam jeszcze kilka takich zadań za wariacje z powtórzeniami ale to już wstawie jutro do
południa
Teraz sobie odpocznę może
15 cze 23:37
Metis:
Ile można wykonać rożnych jednokolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji dwa
kolory papieru?
2
1=2
Ile można wykonać rożnych dwukolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji trzy
kolory papieru?
3
2=6
I tutaj łatwo przywołać przykład:
Czerwony , Zielony, Niebieski
C−Z, C−N, Z−N, Z−C, N−C, N−Z

Oczywiście czasami zadanie traci sens bo np. w pierwszym zadaniu nie ma mowy o pasach, ale to
tylko przykłady
15 cze 23:38
Metis: Odpoczywaj jak najwięcej , i tak dużo już działasz

A jutro oglądamy mecz
15 cze 23:39
6-latek : Jutro akuratnie będę w pracy o tej porze ale kolezanka ma przynieść tablet i będzie
sledzila mecz
15 cze 23:42
Metis: Trzymajmy kciuki za Naszych
15 cze 23:44
6-latek : Oczywiście ze tak

Maja chłopaki wygrac
15 cze 23:44
Mila:
Może być remis, też będzie dobrze.
16 cze 00:22
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Lepiej z Niemcami wygrac bo z Ukraina moze byc roznie
16 cze 00:26
bezendu:
Z Ukrainą wygrają z Niemcami 2:2 albo 2:1 dla Niemiec
16 cze 00:27
sn:
6−Latek co się dzieje ,czyśbyś ty zaczął ulegać uspołeczniającym działaniom
resocjalizacyjnym.Koniec świata

!
16 cze 02:52
sn:
Tfu,na psa urok,a już myślałem.Ci niemcy i ukraina to jeden i ten sam gnój
16 cze 03:01