wielomiany, mnozenie. obliczyc w i sprawdzic
mat: Hej. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Wielomian W określony jest wzorem W(x) = x4 −3x3−3x2+7x+6
a)oblicz w( pierwiastek z 2 )
b) sprawdz dla ktorej z liczb 1,2,3 wartosc wielomianu W jest równa 0
5 sty 19:50
mat: proszę o pomoc !
5 sty 20:00
Justynka: w(2)=24 − 3*23 − 3*22 + 7*2 + 6 = 16− 24 − 12+ 14 +6= 0
5 sty 20:21
Justynka: To jest pierwsza częsc a zaraz druga
5 sty 20:21
mat: dziekuje
5 sty 20:23
mat: to był pierwiastek z 2 no ale wiem już że muszę wstawić w X, więc poprawię. ale co z B?
5 sty 20:25
Justynka: z podpunktu a) wiemy juz ze liczba 2 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
W(1)= 14− 3*13 − 3*12 + 7*1 + 6
W(1)= 1− 3 −3+7+6
W(1)= 8 Liczba 1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
W(3)= 34− 3*33 − 3*32+ 73+6
W(3)= 81 − 27+ 21 + 6
W(3)= 81 Liczba 3 nie jest pierwiastkiem wielomianu .
5 sty 20:26
rogal: a) po prostu wstaw zamiast x−ów √2 i wychodzi : 4+√2
b) wystarczy podstawić 1 ,2 i 3 pod x , wynik : W(1)=8 , W(2)=0 , W(3)=6 czyli liczba 2 jest po
podstawieniu zerem
5 sty 20:27
Justynka: aaa
w takim razie a) jest do b)
i skoro juz wiesz o co kaman to rozwiaż a)
5 sty 20:28
mat: dziękuję Justyna, przy najbliższej okazji postawię kawę
5 sty 20:32
mat: rogalowi również
5 sty 20:32
5 sty 21:58
5 sty 22:00
Ruda102: W(x)= 3 x
2− 2x+5 dla x=
√3−2
w(x)=2x
2 −1/2x+15 dla x=
√3−2
Proszę o zrobienie tego jak najszybciej
21 lut 11:00
jnu: Liczba 3 2 4 2 2
2
jest równa
3 mar 20:53