Funkcja wykładnicza - równanie z parametrem
Agregat: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
m∊R
2
|x−2|+x=m
2
Rozbiłem więc to z def:
| | ⎧ | 22x−2 gdy x−2≥0 | |
| 2|x−2|+x = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 22 gdy x−2<0 | |
I co teraz?
Rozumiem, że rysuję wykres i odczytuję, ale w jednym przypadku,
gdy równanie ze względu na parametr ma 1 rozwiązanie to m
2∊(4;
∞)


(Z tym m
2=4 raczej nie mam problemu

)
13 cze 22:50
Agregat: Co mam zrobić z tym kwadratem nałożonym na przedział m
2∊<4;
∞)
13 cze 22:54
Leszek: jeżeli m2 ≤4 to m2−4≤0 <=> (m−2)(m+2)≤0 czyli m∊<−2;2>
13 cze 23:03
Agregat: Sprawdziłem w odpowiedziach, i jednak wyszło, że posiadając jedno rozwiązanie m powinno
należeć do przedziału (−
∞;−2)U(2;
∞).
O co tutaj chodzi

Gdzie robię błąd?
13 cze 23:13
Agregat: Wszystko wiem, mój błąd polegał na tym, że na 4 posiada nieskończenie wiele rozwiązań, a nie
jak to
błędnie odczytałem 1

Czyli prostując
Równanie posiada:
1 rozwiązanie gdy m∊(−
∞;−2)U(2;
∞)
0 rozwiązań gdy m∊(−2;2)
Nieskończenie wiele gdy m∊{−2;2}
13 cze 23:20