matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wymierne
arek:
2x
2
−x−3/x
2
+2x+3 < 0 Ważne
13 cze 21:54
arek:
!
13 cze 22:02
Janek191:
2 x
2
− x − 3
< 0 ?
x
2
+2 x + 3
13 cze 22:10
piotr:
−1<x<3/2
13 cze 22:13
piotr:
((x−3/2)(x+1))/(x
2
+2 x+3)<0 ⇔ (x−3/2)(x+1)<0
13 cze 22:15
Janek191:
Δ
1
= 1 − 4*2*(−3) = 25
1 − 5
1 + 5
x
1
=
= − 1 x
2
=
= 1,5
4
4
czyli 2 x
2
− x − 3 = 2*( x + 1)*( x − 1,5) oraz Δ
2
= 4 − 4*1*3 < 0 więc x
2
+2 x + 3 > 0 zatem
2*(x + 1)*(x − 1,5)
< 0 ⇔ (x + 1)*( x − 1,5) < 0 ⇔
x
2
+2 x + 3
⇔ x ∊ ( − 1, 1,5 ) ==============
13 cze 22:18
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick