Dopisz...
Mental: 1.142 Dopisz brakujące równanie układu tak, aby powstały układ równań;
| | ⎧ | 3x−2y=5 | |
| a) | ⎩ | ... | był sprzeczny,
|
| | ⎧ | x+6y=3 | |
| b) | ⎩ | ... | był nieoznaczony
|
| | ⎧ | 5x−y=6 | |
| c) | ⎩ | ... | był oznaczony.
|
13 cze 21:36
Janek191:
a) 3 x − 2 y = 5
3 x − 2 y = 7
13 cze 21:40
Janek191:
x + 6 y = 3
0,5*( 12 y + 2 x) = 3
13 cze 21:41
Mila:
a) 3x−2y=0
b)2x+12y=6
c) 5x−2y=10
rozwiąż układy i sprawdź, czy otrzymałeś to co potrzeba.
13 cze 21:42
Janek191:
5 x − y = 6
6 x + y = 5
13 cze 21:43
Mental: Wyjaśnicie dlaczego? Dacie jakieś obliczenia?
14 cze 09:49
6latek: A sam tak prostych obliczen nie możesz zrobić ?
14 cze 09:58
6latek: a)
{3x−2y=5
{3x−2y=0
pomysl czy 3x−2y może być jednocześnie rowne 5 i 0 ?
Ma ten układ rozwiązania ?
b) układ jest nieoznaczony jeśli ma nieskończenie wiele rozwiazan
geometrycznie można to przedstawić jako dwie proste rownolegle które się pokrywają
masz
{x+6y=3
{2x+12y=6 ( to równanie proponuje
Mila
ALe zobacz 2x+12y=6 (jak podzielę przez 2 to mam x+6y=3
wiec dostaje
{x+6y=3
{x+6y=3
Mam dwa takie same równania ?
c) układ jest oznaczony jeśli ma dokładnie jedno rozwiązanie
geometrycznie będą to 2 przecinające się proste
{5x−y=6
{5x−2y=10
Narysuj sobie te dwie proste i zobaczysz czy się przecinają
A jak się rozwiazuje układy rownan to masz w linku , wksiazce pewnie tez pokazane
https://matematykaszkolna.pl/strona/3412.html
14 cze 10:11