Na dwóch równoległych poziomych deskach położono symetrycznie walec o masie 1kg
Dominik: Na dwóch równoległych poziomych deskach położono symetrycznie walec o masie 1kg. Na środek
walca nawinięto cienką nieważką linkę, na koniec której działa
siła F równa jednej czwartej ciężaru walca, wskutek czego toczy się on po deskach ruchem
jednostajnie przyspieszonym. Zakładamy, że nie ma poślizgu.
a) Biorąc pod uwagę fakt, że oś walca porusza się ruchem przyspieszonym, rozstrzygnij, w którą
stronę są zwrócone siły tarcia statycznego, którymi deski działają na walec.
b) Oblicz wartość przyspieszenia osi walca dwoma sposobami:
− traktując toczenie się walca jako złożenie ruchu postępowego i obrotowego względem osi
symetrii,
− traktując toczenie się walca jako wyłącznie ruch obrotowy względem chwilowej osi obrotu O.
c) Znajdź warunek, który musi spełniać współczynnik tarcia statycznego walca o deski, aby ruch
odbywał się bez poślizgu.
d) Odpowiedz na pytanie: Czy wartość przyspieszenia końca linki, na który działa siła, jest
równa wartości przyspieszenia, z którym porusza się środek walca? Uzasadnij odpowiedź.
Rozwiąż części b) i c) poprzedniego zadania, przyjmując, że zamiast ciągnąć koniec linki siłą F
o wartość 1/4mg, wieszamy na jej końcu obciążnik o ciężarze równym jednej czwartej ciężaru
walca. Oblicz wartość siły naciągu linki. Nie uwzględniaj ruchu obciążnika w kierunku
poziomym.
obrazek do zadania
https://pl-static.z-dn.net/files/d8f/0bf8167e59fd4f91c1908d865c7aba95.png
Jeszcze jakby ktoś objaśnił czemu tak a nie inaczej. Z fizyki jestem lewy a muszę odpowiedzieć
z tego zadania żeby zdać!
13 cze 21:30
g:

a) Siła T w kierunku ruchu.
b) Kilka podstawowych wzorów:
| | T | | (F−T)*R | | m*R2 | | a | |
a = |
| , e = |
| , I = |
| , e = |
| |
| | m | | I | | 2 | | R | |
| | F | | F | |
Z tych równań najpierw wyznaczamy T = |
| , a następnie a = |
| |
| | 3 | | 3*m | |
| | T | | F | |
c) Siła normalna N = mg+F, krytyczny wsp. tarcia μk = |
| = |
| |
| | N | | 3*(mg+F) | |
d) Tak.
| | m | | m | |
Jeśli zamiast siły F jest ciężarek o masie |
| to nowa siła F = |
| *(g−a), czyli |
| | 4 | | 4 | |
| | | |
a = |
| . Trzeba stąd rozwikłać a. |
| | 3*m | |
13 cze 22:45
Jack: @g a tarcie nie jest przeciwnie do kierunku ruchu>?
13 cze 22:52
g: T to jest siła z jaką deska działa na walec. Ponieważ siła F jest prostopadła do deski, to
siła T jest jedyną siłą popychającą walec w kierunku ruchu. Gdyby nie było tarcia to walec
by się tylko obracał, bez przyspieszenia w poziomie. W punkcie styku z deską walec
ślizgał by się w lewo, czyli przeciwnie do siły T.
13 cze 23:05
Dominik: @g a te siły naciągu? Dziekuje bardzo za to co jest ale właśnie najważniejsze jest to zad. 6.27
jakbyś to jakoś bardziej rozpisał bo ja naprawdę fizyki nie umiem wcale a wcale.
13 cze 23:32