pierwiastkowanie
andrzej: jeśli jest że np sin2 x > 14 to wynik będzie że sinx >12 i sinx< −12 ? chodzi
mi czy gdy pierwiastkuje kwadrat to mam 2 rozwiązania o różnych znakach równania tzn <>
13 cze 21:22
Mila:
| | 1 | | 1 | |
(sinx− |
| )*(sinx+ |
| )>0 |
| | 2 | | 2 | |
sinx=t, |t|≤1
Odczytuj rozwiązanie
13 cze 21:36
andrzej: Rozwiązanie znam tylko chodzi mi o samo pierwiastkowanie, jeśli mam funkcję do kwadratu
to gdy podaje 2 rozwiązania to czy muszą być różnych znaków
13 cze 21:46
Mila:
Tak. Ja zawsze korzystam z wzoru skróconego mnożenia przy nierównościach.
x2=4 można tak
x=2 lub x=−2 bo 22=4 (−2)2=4
Ale
√4=2 z def. pierwiastka arytmetycznego.
13 cze 22:00