Funkcja wykładnicza
Agregat: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
| | −3*(0,25)x−5 | |
y= |
| |
| | (0,25)x+1 | |
Pomocy
13 cze 21:14
zef: R
13 cze 21:26
zef: Pomyłka R to dziedzina
13 cze 21:27
Agregat: Z dziedziną nie byłoby problemu

Najgorzej właśnie z tym zbiorem wartości.
Tą jedynkę na dole można zamienić na 0,25 do potęgi zerowej, ale w zasadzie nic to nie daje ...
13 cze 21:46
Janek191:
| | − 3*( 0,25)x − 3 − 2 | | −3*( (0,25)x + 1) − 2 | |
y = |
| = |
| = |
| | (0,25)x + 1 | | (0,25)x + 1 | |
Asymptoty poziome
y = −5 i y = − 3
ZW = ( − 5, − 3)
13 cze 22:01
Agregat: Skąd wziąłeś te asymptoty?
13 cze 22:05
Agregat: Liczyłeś granicę?
13 cze 22:08
Janek191:
lim f(x) = − 5
x→+∞
lim f(x) = − 3
x→ −∞
i trzeba jeszcze pokazać,że f jest funkcją malejącą.
13 cze 22:09
Agregat: Bo zakładając, że x −−> ∞ to jedna z nich by się zgadzała
13 cze 22:09
Agregat: Właśnie tak mi się wydawało ^^
No nic, dzięki.
(W liceum tego typu sposobów nie podają)
13 cze 22:10