Figura ABCD
Mental: 1.320Figura ABCD jest prostokątem, którego trzy wierzchołki mają współrzęne: A(1,−4), b(4,−1)
oraz C(−1,4). Napisz równania prostych, w których zawierają się boki tego prostokąta.
Jakby miał byc rysunek, to poproszę.
Mila:
![rysunek](rys/123896.png)
A(1,−4), B(4,−1) oraz C(−1,4).
1) Prosta AB (k) :
y=ax+b
−4=a+b
−1=4a+b
−−−−−−−−−−odejmuję stronami
−3=−3a
a=1
y=x+b , −4=1+b, b=−5
AB k: y=x−5
2) Prosta CD || AB
m: y=x+b i C∊m⇔4=−1+b, b=5
m: y=x+5
3)Prosta BC ( p ) jest prostopadła do m i k⇔
y=−x+b i B∊prostej
−1=−4+b, b=3
p: y=−x+3
4) prosta AD jest równoległa prostej BC ( ma taki sam wsp. kierunkowy)
AD:
y=−x+b i A∊do prostej
−4=−1+b, b=−3
AD: y=−x−3
5)
współrzędne punktu D to punkt przecięcia prostych CD i AD:
y=−x−3 i y=x+5
x+5=−x−3
2x=−8, x=−4 i y=−4+5=1
D=(−4,1)