matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania wymierne
BraVo:
x−3/x−2=x+3/x+2 pomocy
!
13 cze 20:40
Mila:
x−3
x+3
=
x−2
x+2
x−2≠0 i x+2≠0⇔ x≠2 i x≠−2 (x−3)*(x+2)=(x+3)*(x−2) x
2
+2x−3x−6=x
2
−2x+3x−6 −x=x 2x=0 x=0
13 cze 21:09
Jack:
Pomocy
... Ehh Tak to wyglada
x−3
x+3
=
?
x−2
x+2
Zalozenia : x−2≠0 −> x≠2 x+2 ≠0 −> x≠−2
x−3
x+3
=
x−2
x+2
Mnozymy "na krzyz" (x−3)(x+2) = (x−2)(x+3) x
2
− x − 6 = x
2
+ x − 6 2x = 0 x=0 Nalezy do dziedziny zatem to jest rozwiazanie.
13 cze 21:16