Całka podwójna
Michał: Niech D będzie obszarem ograniczonym krzywymi x2=y+2 oraz x2−3x+y=0
A)Narysować obszar D.
B)Zamienić całkę podwójną ∬f(x,y)dxdy na całkę iterowaną postaci ∫dx∫f(x,y)dy* z odpowiednio
wyznaczonymi granicami całkowania.
Uwaga znaki zapytania są celowe by nie sugerować postaci wyrażeń będących granicami całkowania
Całka*:
b ?
∫dx∫f(x,y)dy
a ?
Co do a)
D:U{3−√17{4} ≤ x ≤ U{3+√17{4}
x2−2≤ y ≤ −x2+3x
Czy tak?
b) Zaraz zacznę liczyć.
Pozdrawiam
13 cze 20:26
Michał: b)
Nie wiem jak tutaj zapisać całki oznaczone więc przyjmę jako literki.
c=x
2−2
d=−x
2+3x
b d
∫dy∫f(x,y)dy
a c
Bardzo proszę o odpowiedź czy dobrze.
13 cze 20:35
Michał: Błąd się wkradł
b d
∫dx∫f(x,y)dy
a c
13 cze 20:37
piotr: ∫−1/22∫ x2−23 x−x2f(x,y)dydx
13 cze 20:52
Michał: No tak delta 25 xD Ale głupi błąd. Dzięki! Zaraz wszystko napiszę jeszcze raz.
13 cze 21:01
Michał: Obszar D:
−12 ≤ x ≤ 2
x2−2≤ y ≤ −x2+3x
b)
2 −x2+3x
∫ dx ∫ f(x,y)dy
−1/2 x2−2
Piotr czy teraz dobrze?
13 cze 21:08