matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
calka:
jak najszybciej policzyc ta calke? ∫xe
x
2
(x
2
+1)dx przy e jest do potęgi x
2
tylko sie nie zrobilo
13 cze 20:00
jc:
podstaw t=x
2
i przez części
13 cze 20:11
Mila:
[x
2
=t, 2xdx=dt]
1
∫e
t
*(t+1) dt=
2
1
=
[∫t*e
t
dt+∫e
t
dt ]=
2
1
=
*[∫te
t
dt+e
t
]= [ t=u,dt=du, dv=e
t
, v=e
t
]
2
1
=
*[t*e
t
−∫e
t
dt+e
t
]=
2
1
=
t*e
t
=
2
1
=
x
2
*e
x
2
+C
2
13 cze 20:14
calka:
aa ok utknalem na tym te
t
teraz juz se przypomnialem, dzieki
13 cze 20:19
Mila:
13 cze 20:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick