Zapisz równanie osi symetrii paraboli będącej wykresem funkcji
Poprawka mnie czeka :(: Zapisz równanie osi symetrii paraboli będącej wykresem funkcji y=2(x+6)(x−2)
Prosze o dokładne wytłumaczenie jak mam postąpić z takim zadaniem
13 cze 19:01
Metis: Znajdź pierwszą współrzędną wierzchołka tego wykresu f. (paraboli)
13 cze 19:02
Poprawka mnie czeka :(: Nie rozumiem
13 cze 19:03
Janek191:
| | x1 + x2 | | − 6 + 2 | |
p = |
| = |
| = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. x = − 2
=========
13 cze 19:07
Janek191:
II sposób
y = 2*(x + 6)*(x − 2) = 2*( x
2 − 2 x + 6 x − 12) = 2 x
2 + 8 x − 24
a = 2 b = 8 c = − 24
| | −b | | − 8 | |
p = |
| = |
| = − 2 |
| | 2a | | 2*2 | |
Odp. x = − 2
=========
13 cze 19:09
Poprawka mnie czeka :(: Możesz mi powiedzieć, iść dlaczego jest − 6 a nie 6?
13 cze 19:15
Janek191:
x + 6 = 0 ⇒ x = − 6
x − 2 = 0 ⇒ x = 2
Miejsca zerowe: x1 = − 6 x2 = 2
13 cze 19:18