Funkce wielu zmiennych, ekstremum
drzemmajster: Może ktoś sprawdzić mi zadanie ?
http://postimg.org/image/np38qjpvb/
http://postimg.org/image/w9wkhq01j/
generalnie wychodzi mi że funkcja ma min i max i one są sobie równe, co jest
dziwne(nie wiem czy takie coś mzoę wyjsć)
Gdzies jest moze jakiś bła, tylko ja go nie widzę? Ktoś pomoze albo naprostuje ?
Jack:
wszystko ok, co do momentu wyliczania samej wartosci ekstremum.
Minimum w (1,1), maximum w (1,−1).
A wartosc funkcji to
f(x,y) = 3x
2y − 6xy + y
3
f(1,1) = 3 − 6 + 1 = −2 (a nie zero

)
f(1,−1) = 3*(−1) + 6 − 1 = − 3 + 6 − 1 = 2 (a nie zero

)